Sponsored Links

 
Startpagina Astrofotografie
Astrofotografie

De meeste mensen leren van het bestaan van de wonderen van de sterrenhemel door middel van astrofotografie. Iedereen heeft wel eens prachtige foto's gezien die de Hubble telescoop neemt van schitterende nevel, sterrenstelsels en sterrenhopen. Als de astrofotografie niet zou bestaan dan zou het fenomeen astronomie niet zo'n grote vlucht genomen hebben, en zou de wondere wereld van de astronomie alleen maar bekeken worden door professionele astronomen. De meeste mensen die beginnen met astronomie als hobby doen dat naar aanleiding van de het zien van de geweldige foto's die men gezien heeft in boeken, op televisie of op het internet. Ook mijn interesse als kleine jongen is gewekt naar aanleiding van de mooie foto's in een Time Live boek van mijn vader. Nu vele jaren later ben ik in staat om deze foto's zelf te maken en te delen op deze website.De laatste astrofotografie resultaten

Tijd om de nieuwste resultaten te tonen, dank voor het kijken!
(Objectomschrijving en opname gegevens in de respectievelijke opnamelabels)

<a href='http://en.wikipedia.org/wiki/Messier_33' target='_blank'>M33 the Triangulum galaxy</a>, Een spiraal sterrenstelsel in het sterrenbeeld 'Triangulum'.M33 the Triangulum galaxy, Een spiraal sterrenstelsel in het sterrenbeeld 'Triangulum'. <a href='http://en.wikipedia.org/wiki/Messier_81' target='_blank'>M81 & M82 </a>, Twee sterrenstelsels in het sterrenbeeld 'Grote beer'.M81 & M82 , Twee sterrenstelsels in het sterrenbeeld 'Grote beer'.

 
Astrofotografie resultaten 26 september 2009

Zaterdagnacht 26 september 2009 hebben Tamara en ik onze astrofotografie opstelling opgezet in de achtertuin. Het doel van de avond was het maken van opnamen van M27 met de Megrez 88 FD en onze ATIK 16IC color CCD camera (zie ook de camera's sectie). Tot nu toe hebben we al onze opnamen gemaakt met de Canon EOS 350D, dus dit was de vuurdoop voor de ATIK. Het opbouwen ging vrijwel zonder problemen. Omdat de ATIK een 12v voeding nodig heeft en de EOS normaal gesproken niet, kwamen we echter één aansluiting op de powertank te kort. De ATIK was namelijk de derde gebruiker naast de montering en de LVI autoguider. Dus heb ik nog even snel een Y kabel gemaakt waarmee de ATIK en de LVI beide gevoed konden worden vanaf één 12v aansluiting.

Omdat de laatste ster voor de uitlijning ster Alkaid was hebben we die ster ook gebruikt voor het focussen van de Megrez 88 FD en daarna M13 in beeld gezet voor een aantal proefopnamen. De unguided opnamen bleken netjes in focus te zijn en dus besloten we een serie echte opnamen van M13 te maken. Ondanks wat gehannes met de LVI zijn er toch een aantal bruikbare opnamen uit gekomen, het uiteindelijke resultaat is niet slecht voor een vuurdoop (klik voor grotere versie).

Aangemoedigd door de resultaten van M13 besloten we M27 in beeld te nemen. In eerste instantie leek het alsof de GOTO het object gemist had, maar bij een iets langere belichting kwam M27 toch tevoorschijn. Alleen wilde de autoguiding bij het maken van de opnamen niet meewerken, waardoor we maar één goede opnamen hebben weten te maken. Echter stond er voldoende op die opnamen om de volgende afbeelding te maken (klik voor grotere versie).

Omdat we nog niet genoeg gehad hadden van de avond hebben we als laatste object M57 gekozen. Dit object stond vanuit onze achtertuin op een gunstige plaats aan de hemel. De LVI gaf minder problemen waardoor we 10 goede opnamen hebben weten te maken (klik voor grotere versie).

Ondanks het feit dat dit de eerste sessie was met de ATIK 16IC color, vallen de resultaten niet tegen. Op naar de volgende sessie!

 
Astrofotografie resultaten van 14 oktober 2009

De nacht van woensdag 14 oktober 2009 had een mooie heldere hemel. Daarom besloot ik om de hele bende opnieuw in de achtertuin op te tuigen en wat meer opnamen te maken van M27. Hieronder het resultaat. Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie.

Links stack in DeepSkyStacker, rechts in Nebulosity.