Sponsored Links

 
Startpagina Instrumenten Hoofdinstrumenten
Hoofdinstrumenten

Vixen VMC 200 L

Vixen VMC200L

Enige tijd geleden ben ik in de gelegenheid geweest om mijn telescoop uitrusting uit te breiden met een Vixen VMC 200 L. Dit is een catadioptrische veld maksutov telescoop met een vast gemonteerde hoofdspiegel en een klassieke focusser. Het voordeel van deze scope, ten opzicht van bijvoorbeeld een Celestron C8 of ander Schmidt-Cassegrain telescoop, is het feit dat hij geen afgesloten buis heeft. Hierdoor koelt de VMC net zo snel af als een Newton. Daarbij is de VMC aanzienlijk lichter dan een vergelijkbare SCT omdat de zware frontlens dus afwezig is. Het probleem met het beslaan van de frontlens bestaat dus ook niet bij de VMC. De hoofdspiegel is vast gemonteerd en focussen geschiedt door een "normale" focusser. Hierdoor wordt de gevreesde "mirror-shift" voorkomen en blijft de collimatie veel beter behouden dan bij een SCT. De kwaliteit van Vixen spiegels is al jaren een begrip, en mijn ervaringen met de VMC in combinatie met astrofotografie bevestigen de uitstekende recensies op het internet. Een mooi detail van de VMC is het standaard ingebouwde handvat, echt ideaal. Geen idee waarom andere fabrikanten het niet toepassen op hun telescopen...

Hieronder wat technische gegevens van de Vixen VMC 200 L:

Optisch ontwerp Catadioptrische Veld Maksutov
Openingsdoorsnede  200 mm
Brandpuntsafstand 1950 mm
Focal ratio  f/9,75
Oplossend vermogen  0.56 boogseconden
Max. practische vergroting  400x
Netto gewicht  5,9 kg

 

Skywatcher EQ6 Pro GOTO montering

Omdat ik mij serieus bezig houd met astrofotografie heb ik gekozen voor een montering met PEC, Goto mogelijkheden en een groot draaggewicht. Al deze eigenschappen komen voor een goede prijs samen in de Skywatcher EQ6 Pro.

 

 

De EQ6 Pro is een uitstekende montering voor astrofotografie. Hij is stil, sterk en bijzonder nauwkeurig.
Enige eigenschappen van de EQ6 Pro:

Ontwerp Equatoriaal
Gewicht 23,5kg zonder contragewichten
 
Hoogte 126 tot 188cm
 
Motorresolutie 0.144 boogseconden/sec. (9.024.000 stappen per DEC of RA omwenteling)
Objecten database
 
13.400 objecten
Autoguide volgsnelheden
0,25x, 0,5x, 0,75x, 1x

 

William Optics FLT 98 APO

Voor wide-field astrofotografie en grab & go situaties heb ik voor een uitstekende APO refractor van William Optics gekozen, de FLT 98 APO. De FLT 98 heeft een F verhouding van 6,3. Ik heb de FLT 98 uitgerust met de type 4 field flattener van WO. Hierdoor krijgt de FLT een mooi vlak beeldveld tot in de hoeken, en wordt de brandpuntsafstand verlaagt naar 495mm wat resulteert in een F verhouding van 5. Hierdoor wordt de FLT 98 erg geschikt is voor astrofotografie. Het triplet ontwerp in combinatie met het fluoride glas zorgt voor een zeer lage chromatische abberatie. De soepel 3,5" roteerbare crayford microfocuser maakt het scherpstellen erg eenvoudig.


Enige eigenschappen van de FLT 98 APO;

Opening 98mm
Brandpuntsafstand 618mm
Objectief type Air-Spaced Triplet Apochromatisch objectief
Focuser
3,5" Crayford focuser, rotatable design
Integrated 1:10 fine focus
100mm Focuser Travel Length
Gewicht 5,18kg

 

Bresser Messier N-203

Mijn voormalig hoofdinstrument is de Bresser Messier N-203, een spiegelkijker van het Newton type. Bresser is de merknaam waaronder het amerikaanse merk Meade hun producten afzet in europa. Deze kijker is door pure mazzel in mijn bezit gekomen. Normaal gesproken is deze telescoop vrij duur, maar via het astroforum kon ik 'm voor een koopje op de kop tikken. Inmiddels heb ik de montering en bijbehorend statief verkocht.

Deze telescoop heeft alles wat ik nodig heb, een grote opening (203mm), een laag F getal (F4,4) en een 2 inch focusser. Aangezien mijn vorige telescoop een Meade ETX-70AT was, een 70mm refractor, is dit een enorme vooruitgang.

Deze telescoop is vanwege zijn lage F-getal zeer geschikt voor het waarnemen van "deepsky" objecten zoals nevels, sterrenhopen en sterrenstelsels. Maar omdat de brandpuntsafstand 900 millimeter bedraagt is ook het waarnemen van planeten geen probleem. De 2 inch focusser geeft me verder de flexibiliteit om zowel 1,25 inch als 2 inch oculairen te gebruiken, waardoor ik altijd de beste prijs/prestatie verhouding kan halen uit mijn accessoires.

Voor het uitoefenen van astrofotografie is de telescoop verder uitgerust met twee precisie volgmotoren, die er voor zorgen dat een object wat eenmaal in beeld is, ook in beeld blijft ,ondanks de draaing van de aarde. Deze motoren worden beschreven bij deze telescoop.

Mijn telescoop verschilt enigszins van het hier afgebeelde type. Mijn type heeft dunnere "spidervanes" (het kruis voorin) en het logo op het onderste deel van de buis, net links van de spiegelcel. Daarbij wordt dit model niet langer geproduceerd, het huidige assortiment van Bresser stopt namelijk bij een reflector met een opening van 150 mm (Bresser Messier N-150).

Hieronder wat technische gegevens van de Messier N-203:

   
Optisch ontwerp  Newton reflector
Openingsdoorsnede  203 mm
Brandpuntsafstand  900 mm
Focal ratio  f/4,4
Oplossend vermogen  0.56 boogseconden
Montering MON2 Aluminium, German equatorial type.
RA + DEC aandrijf systeem met flexibele schachten (verkocht)
Max. practische vergroting  400x
Statief  Instelbaar veldstatief met roestvast stalen buizen (verkocht)
Netto weight  25.1 kg

Hmmmm, als je dit zo bekijkt dan zou je kunnen zeggen dat ik een voorkeur heb voor witte instrumenten! Smile